Savonia ja KuPS ry: Mittaamalla menestystä nuorille urheilijoille

10.2.2023

Ryhdin tsekkausta, taivutuksia, askelkyykkyjä, sivuloikkia ja paljon muuta. 11-vuotias Noelia Lyytikäinen on toiminnallisissa testeissä Savonia-ammattikorkeakoulun Wellness Centerillä.

Fysioterapeuttiopiskelijat Roosa Hiltunen ja Emma Hasu kartoittavat KuPSin T12 tytöissä ylempää keskikenttää pelaavan Noelian tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa.

– Noelialla on viikossa viisi treenikertaa ja pelit päälle. On siis todella tärkeää seurata ja hallita nuorten urheilijoiden kuormitusta. Tavoitteena on minimoida loukkaantumisriskit, kertoo T12 joukkueen valmentajana toimiva Noelian isä Tero Lyytikäinen.

Päämääränä turvallinen harjoittelu

KuPS ry:n T12 ja P14 ikäluokkien pelaajien tuki- ja liikuntaelimistön -kartoitus toteutetaan yhteistyössä Savonian Wellness Centerin fysioterapeuttiopiskelijoiden kanssa.

Kartoitukset toteutetaan kerran vuodessa. KuPSin valmentajat saavat kartoituksen tuloksista palautteen, jota he voivat hyödyntää valmennuksen suunnittelussa ja kehittämisessä. Lisäksi jokainen pelaaja saa yksilölliset kotiharjoitteet.

– Haluamme seurana näissä ikäluokissa löytää yksilöllisesti pelaajien tuki- ja liikuntaelimistön vammoihin vaikuttavat tekijät, jotta pystyisimme suunnittelemaan ja toteuttamaan harjoittelua oikein. Jokainen vamma, minkä pystymme välttämään kartoituksen kautta, on voitto pelaajalle ja perheelle, toteaa KuPS ry:n toiminnanjohtaja Jari Koistinen.

– Junioriurheilijat ovat todella herkässä vaiheessa kehityksen ja muun muassa pituuskasvun suhteen. Kartoitukset antavat meille erittäin hyvää pitkäkestoista dataa eri ikävaiheiden kehityksestä, Tero Lyytikäinen kertoo.

Fysioterapiaopiskelijat Roosa Hiltunen ja Emma Hasu kartoittamassa Noelia Lyytikäisen tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa. Mukana myös Noelian isä Tero Lyytikäinen.

Wellness Center hyvinvoinnin tukena

Wellness Center on Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan hyvinvointialan palveluiden tuottoa sekä toteuttamaan omaa vastaanottotoimintaa. Wellness Centerillä harjoittelevat fysioterapia-, terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaopiskelijat.

Wellness Centerillä toteutetaan muun muassa työergonomiakartoituksia, fyysisen suorituskyvyn ja kehonkoostumuksen mittaamista sekä ravitsemukseen, uneen ja palautumiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa.